Aruba – ABC öarna

Aruba

Aruba – En karibisk pärla – med sol, turkosblått vatten & kritvita stränder

Aruba är ett resmål som man kan resa till året om då ön ligger långt utanför orkanbältet och ytterst sällan har drabbats av de hårda vindarna.
Aruba – kan även sammanfattas med sol, kritvita korallsands stränder, lugn avslappnad stämning och fritt från kriminalitet.

Ön är den minsta av de så kallade ABC-öarna och ligger cirka 25 km norr om Venezuela. Den är övervägande lågland med högsta punkten Mount Jamanota cirka 180 m ö.h. / Källa: Wikipedia

Huvudorten är Oranjestad med cirka 30 000 invånare. Den ligger på öns västra sida strax norr om flygplatsen Queen Beatrix International Airport. Övriga större orter är Druif, Sint Nicolaas och Santa Cruz.

Befolkningen uppgår till cirka 100 300 invånare


Vy hyrde vår vana trogen en bil så att vi kunde utforska ön – även om den inte är så stor. Den är bara

Ett besök i huvudstaden Oranjestad är ett måste. Där finns ett mycket pittoreskt och modernt köpcentrum, casino,
små butiker och restauranger längs vattnet.

Stränderna på Arubas västkust är mycket fina och en stor fördel är att det är korallsand, som inte blir brännhet under fötterna.
Det blåser ofta vilket gör att solen inte känns så brännande het och det blir härliga vågor att leka i och att surfa på.

På den nordöstra kusten, som är väldigt karg, finns en sönderfallen ”Natural Bridge” . Den nordöstra kusten är dock mycket populär för vindsurfare som gillar hårdare vindar.

En upplevelse i sig själv, är till att börja med, synintrycket av det härligt turkosblå vattnet, de kritvita stränderna och de i vinden vajande palmerna.
De inbjuder verkligen till att man vill svalka av sig och tumla runt i de mjuka härliga vågorna som rullar in över stranden.
Sammanfattningsvis kan sägas, att på den sydvästra kusten är stränderna mycket fina, och på vissa ställen är det fina snorklingsförhållanden, dock inte de allra bästa jämfört med andra ställen i Karibien.
Bor man som vi gjorde, på ett All-inclusive hotell (Tamarijn) så har man en hel del ”upplevelser” på köpet så att säga.
Bad i havet, bad i poolen, promenader eller lätta joggingturer på den härliga stranden, paddla lite kajak eller pröva på windsurfing, träna muskler och kondition och bränna lite fett i det fina gymet, klättra på klätterväggen på stranden, spela biljard eller på spelmaskinerna i ”SEGA-hallen” mm.

MEN – även om ön som sagt är mycket liten, så finns det några sevärdheter värda att besöka och att uppleva.
Att hyra en fyrhjulsdriven Jeep och ge sig ut på en åktur till den karga nordöstra sidan av ön och även åka in i nationalparken – är en liten machoupplevelse i sig själv.
Det är nog inte så många förunnat – att få dundra fram på icke-vägar i en Jeep och sen en terräng med kaktusar och karga klippor. Det är inte speciellt vackert eftersom det är så torrt och det inte växer särskilt många växter (jag jämför med Azorerna där vi också varit – den direkta motsatsen i det avseendet)
OM man hyr en Jeep(går även ta sig dit med vanlig bil om man tar det lite lugnt) – så bör man besöka The Natural Bridge och se de mäktiga vågorna slå upp mot den karga kusten på den nordöstra sidan. På vägen dit bör man också stanna till vid den lilla kyrkan Alto Vista chapel och har man inte sett strutsar förut kan man ju stanna till vid Ostrich Farm.
I nationalparken Arikok kan man besöka grottorna Fontein Cave, Tunnel of Love cave mfl samt man bör stanna till vid Conchi en s.k. Natural pool, en liten havsbukt mitt i det karga landskapet.

Norrut så kan man ta sig upp till California Lighthouse (går bra med en vanlig bil men Jeeparna bränner sedan rakt ut i terrängen och kör vidare)

Snorkla kan man göra på flera sätt och på flera olika ställen. Där vi bodde (Tamarijn och Druif Beach) var det inte så bra snorkling, dels lite tunt med vackra fiskar, dels blev vattnet lite grumligt av bottensand som vågorna rev upp.

Men vid den lilla Baby Beach alldels vid sydspetsen var det avsevärt bättre, där fanns både stora och färggranna fiskar att snorkla bland. Förväxla inte med Rodgers Beach som ligger alldeles bredvid. Vid Baby Beach skall det finnas ett lite strandcafé och man brukar kunna se purpurfärgade små vindskydd på stranden.

Vi åkte med Lime Travel men vet att bl.a. Deluxe Vacations också anordnar bra resor till Aruba och andra ställen i karibien.