Avresedag från Rio

Med utcheckning från hotellet kl. 12.00. Flertalet i gruppen åt lunch och intog en sista Caipirinha på en till hotellet närbelägen restaurang. Caipirinha Kl. 15.00 avgick så transporten till flygplatsen för en tio timmar lång nattflygning till Lissabon. Därefter vidarebefordran till Stockholm under måndagseftermiddagen.

Lite kuriosa så här avslutningsvis: Efter ankomst till hotellet i Rio sent på kvällen den 18 november, och efter en lång resa från djungel-lodgen och Manaus, kollade jag som man brukar göra hotellrummets faciliteter, bl.a. minibaren. Hur jag än letade fann jag inte någon prislista till denna, den brukar ju annars finnas i anslutning till baren. Nåväl, timmen var sen och jag tog en sängfösare på vinst och förlust ur minibaren (5 cl whisky) och gick sen till sängs.

Dagen därpå klagade jag i receptionen över att prislistan saknades. Receptionisten var oförstående och menade att den nog måste finnas på rummet. Senare fann jag också densamma, inrymd i en allmän presentation av hotellets utbud och på respektfullt avstånd från minibaren, för att inte onödigtvis associeras till denna. En lusläsning av listan gav mig också den avskräckande informationen att en miniatyrflaska (5 cl) utländsk whisky betingade ett pris av 36 real (ca 150 kronor)! Efter detta blev det inget mer taget ur denna minibar.

Till saken hör att den flaska jag valde stod längst fram till höger i sortimentet, och var utformad så att den såg större ut än de övriga (men naturligtvis inte rymmande mer). Ett smart sätt att exponera en produkt, tillika lättförtjänta pengar!

Vid utcheckningen från hotellet fick jag vackert betala mina 36 real, för den dyraste whisky jag någonsin druckit. Omräknat till literpris skulle det bli ca 3.000 kronor per liter. Av skadan blir man vis, sägs det…