Fortaleza – Macapá Brasilien

Fortaleza

Vårt första resmål i Brasilien, efter ett flyg över Atlanten från Lissabon, var miljonstaden Fortaleza på Brasiliens nordöstra atlantkust. FortalezaFortaleza, som betyder fästning på portugisiska, är Brasiliens femte största stad och är huvudstad i delstaten Ceará. Fortaleza är nog mest känd för att vara en populär semesterort för bad och rekreation, och lockar varje år tiotusentals soltörstande turister från hela Brasilien. Vi tillbringade endast en dag i staden, vilket faktiskt kändes tillräckligt. Det blev i vart fall lite tillvänjning till den trettiogradiga värmen och de äventyr som komma skulle.

Macapá

Efter en cirka 150 mil lång flygtur mot nordväst, som på slutet gick över Amazonflodens omfattande delta, nådde vi Macapá som är huvudstad i delstaten Amapá i Brasilien. Staden ligger nära det landområde där Amazonfloden mynnar ut i Atlanten. Macapá ligger exakt på ekvatorlinjen och har också ett stort monument som lyfter fram detta, ”Marco Zero”. I närheten av monumentet finns också en fotbollstadion, där vardera halvan av planen är lokaliserad i motsatta hemisfärer!Macapá

Brasilien är ett av de länder världen som har mest ojämlik fördelning av sitt lands resurser. I nordöstra Brasilien, där Macapá ligger, är fattigdomen särskilt utbredd. De flesta människor lever under usla förhållanden i kåkstäder som hela tiden expanderar. I de finare delarna av städerna bor de rika invånarna bakom höga murar. Segregationen får betraktas som närmast total.