Korsika – ”The Mountain in the Sea”

Korsika

Korsika – berget i havet eller skönhetens ö

Korsika – mest känd kanske som Napoleons ö…eller som Napoleon en gång lär ha sagt: ”I would recognize my island with my eyes closed, by nothing more than the smell of the maquis carried on waves.”
Vi har besökt Korsika 2ggr, dels 1999 samt 2005.
Korsika ligger ca 175 km från Frankrikes sydöstra kust och 80 km från Italien.

Korsika är ”skönhetens ö” tack vare dess färgkontraster: blått som det oändliga havet, mörkgrönt som pinjeträden, ockra som de genovesiska tornen och rött som dess klippor.
Ön som en gång blev beskriven som ”berget i havet” har över 965 km långa sandstränder och pryds med toppar som höjer sig 2700 meter över havet
Högsta berg: Monte Cinto 2706 m.
Första gången vi var på Korsika, var i egentligen på Sardinien och barnen var riktigt små och en dag gjorde vi en dagsutflykt med båt till Bonifacio, den allra sydligaste punkten på Korsika. Vi vandrade uppför de branta trapporna, fotograferade barnen framför monumentet och beundrade den vackra utsikten.

Andra gången bodde vi i en lägenhet på ett hotellområde, spelade tennis i 30 graders värme – puh – seglade små katamaraner, badade samt gjorde utflykter i den mycket vackra och spännande terrängen. Vi höll oss hela tiden på den östra halvan då det inte var så lätt att ta sig över till den västra sidan. En dag bilade vi ända ner till Bonifacio som vi alltså besökte för andra gången. Denna gång var barnen lite större (14 resp. 10)
Korsika har en väldigt omväxlande natur med höra, karga berg och spännande ”vildmark”, krokiga, smala utmanande vägar, men så plötsligt kommer man till en vacker turkosblå badvik.

Vi tyckte Korsika var så vackert, spännande och omväxlande så vi skulle gärna åka tillbaka med då koncentrera oss på den västra sidan.