Mexico – Yucatan – Cancun – Playa

Mexico

Mexico, Yucatan

är ytterligare ett paradis på jorden – där gammal Mayakultur & färger, glädje och ekologiskt tänkande, sammanfattar ganska bra vad det handlar om.

Vi besökte i maj Mexico 2004. Vi valde även denna gång att bo på en ”all-inclusive” anläggning i Akumal, några mil söder om det lite mer kända Playa del Carmen, första veckan och andra veckan bytte vi till Cancun bl.a. för att vara lite närmare en del av de utflyktsmål vi ville besöka – samt att få lite omväxling.
Vi hade hyrbil en del av perioden men gjorde även utflykter med taxi och buss. Det var lättnavigerat då det bara fanns en väg – Road 307 – som går tämligen rakt längs kusten Riviera Maya.

Exempel på några av våra utflyktsmål och som vi också kan rekommendera.

Exempel på utflyktsmål

I Tulum finns några av de äldsta och mest fotograferade Mayaruinerna med utsikt över det turkosblå havet.

Den högsta Mayaruinen ligger mitt inne i djungel i Coba – 102 trappsteg att bestiga, efter att ha kört lite fel så kom vi dit i alldeles sista stund innan de skulle stänga (och vi hade kört ganska långt så vi ville inte missa detta). Det slutade med att vi tog var sin cykeltaxi genom djungeln fram till pyramiden, på vägen dit så vi en del andra stenrester av Mayakulturen. Coba pyramiden lär vara mer än 3000 år gammal.

Den mest välbesökta Maya pyramiden El Castillo- Chichen Itza med 4 x 91 trappsteg ligger ca 20mil från Cancun.

Vi kan också rekommendera ett besök på Isla Mujeres – Kvinnornas ö. Ön är en endast 8km lång och 1km bred ö och erbjuder med fantastiska snorklingsmöjligheter…..efter mycket tvekan – eftersom jag var ensam med 2 söner i 13 resp. 9 års åldern – så följde jag med en man i en liten båt som skulle ta oss ut till bra snorklingsvatten. Då hade ett annat par också anslutit sig och då kändes det tryggare. Mina pengar hade jag lagt i en platspåse och gömt i byxorna….

Ett annat kanske ännu bättre ställe om man vill snorkla riktigt seriöst är Cozumel – den stora ön utanför Riviera Maya med några av världens bästa dyk- och snorklingsförutsättningar….men där var inte vi.

Har man barn med sig så bör man inte missa att besöka Xel-Ha – en stor och fantastisk ekologisk park – med fantastiska snorklingsmöjligheter, delfinsimning mm. Vi var där och snorklade lite men själva delfinsimning gjorde vi på ett annat ställe, det var för mycket kö här…

En annan sådan ekologisk park är XCaret – men med fler vilda djur och en påkostad kvällsshow – ….


Vi besökte också Puerto Aventuras – en mondän liten by byggd för turister med fina möjligheter till att simma med delfiner. Här fick vi äntligen möjligheten att simma med delfiner, men yngste sonen fick dock inte pga att han var för liten – tror åldersgränsen var 12 år. De filmade också alla som simmade med delfinerna så att man kunde köpa (inte helt billigt) filmen och ha med sig hem som minne – det är ju ändå ganska häftigt och lite unikt att ha lekt med och simmat med delfiner.

Två andra tips –
Playacar – ett lyxigt och mycket trevligt hotell- och villaområde ca 4mil norr om Akumal och
Playa Paradise alldeles innan Copacabana – en otroligt vacker strandparti som ännu inte är exploaterat av hotell….

Bad & Stränder
Riviera Maya – kustremsan på den östra sidan av Yucatan halvön – har några av världens absolut finaste stränder. Det är många som påstår, men vi vet – vi kan bl.a. jämföra med stränderna vid Negril på Jamaica – också klassade som tillhörande världens främsta.
Är man intresserad av snorkling så ger korallreven utsökta möjligheter till detta både för nybörjaren och den mer vane, även scuba diving för den mer vane.

Thailand är inte lika populärt längre, nu lockar andra resmål mer som bl.a. karibien (artikel i Aftonbladet 20120904).
En av anledningarna är att den svenska kronan är stark, vilket gör det förhållandevis billigt för oss svenskar att resa till andra sidan Atlanten