New York

Här följer en kort rapport från en resa till New York
Så här strax efteråt är jag klart nöjd med resan, den blev ungefär som jag tänkt mig. D.v.s. inte en mängd besök vid olika sevärdheter, NYutan i stället ett iakttagande av staden som sådan och dess rika folkliv. Detta mål uppnådde jag genom ett intensivt promenerande, det blev sammantaget ca 10 mil. Jag har verkligen betat av Manhattan på alla ledder!
Vädret var i huvudsak bra, soligt om än kallt och blåsigt, förutom sista dagen då vårsolen lyste riktigt varm och skön.

Mitt boende i NY var ett kapitel för sig! Jag hade bokat billigast möjliga lokus och hade innan också tagit del av ett antal helt nedgörande recensioner på Internet av detta hotell. Därmed var jag förvarnad och hade heller inga förutfattade meningar om vad som komma skulle. Och nog var det primitivt alltid! Enklast möjliga rum, inte en stol att sitta på eller ett bord att lägga ifrån sig saker på. Endast en lampa i taket med ett snöre för att tända och släcka. Gemensam toalett och dusch i korridoren, inga tvättmöjligheter på rummet. Lagat och lappat genom åren, detta gäller för övrigt hela hotellet, utan några genomgripande underhållsinsatser. Man får gäster i alla fall, pengarna trillar in automatiskt med ett bra läge på Manhattan.

Man får således vad man betalar för! Dock var jag på det hela taget hyfsat nöjd med mitt boende. Mitt militära förflutna gör att allt är bättre än en tältförläggning i minus 44 grader i trakten av Köttsjön, något jag upplevde i Jämtland 1962. Dessutom låg hotellet strategiskt väl beläget, strax intill Central Park’s norra del, innebärande att jag hade ca 15 kilometers promenad ned till sydsidan av Manhattan. Det blev alltså ett antal promenader i staden och då inte minst i den verkligt vackra Central Park.

Utöver promenerandet åkte jag en hel del på det väl förgrenade tunnelbanenätet.
Vardagslivet tycks på ytan flyta på rätt väl i NY, trots den ekonomiska krisen. Jag tittade dock en del på TV på kvällarna och många av programmen upptogs av de Vy över New Yorkjättelika problem man har att brottas med. Så situationen kan mycket väl snabbt förändras till det sämre.

Att i dessa dagar resa helt utanför fasta arrangemang (som gruppresor o.d.) blir alltmer komplicerat, och detta gäller inte minst resor till USA. Säkerhetstänkandet har nästan drivits in absurdum. Både vid in och utresan hade jag att via diverse elektroniska hjälpmedel deklarera både det ena och andra, och dessutom undergå omfattande ”visiteringar”. Detta gällde även när jag tog färjan från södra Manhattan till Ellis Island, för att där ta del av en utställning avseende mottagandet av alla de miljoner immigranter som kom till NY fram till femtiotalet.

Man är uppenbarligen livrädd för nya terroristattentat. För att klara dagens resande helt inkognito krävs det minst sagt att man är ordentligt resvan, tillika har goda kunskaper i engelska, för att klara av alla formulär och de frågor som ställs vid de elektroniska terminalerna. Trots diverse svårigheter rekommenderar jag verkligen ett besök till ”The Big Apple”!