Om Thaiboxning

Thaiboxning, eller Muay Thai som är det internationella namnet på kampsportsformen vilket också är dess namn på thailändska, är en fullkontaktskampsport som har sina rötter i Thailand. Liknande varianter av sporten finns i de närliggande länderna Kambodja, Burma, Laos och Malaysia.

Som många andra kampsporter utvecklades thaiboxningen som ett självförsvar som användes inom det militära, då under namnet Muay Boran. Sportens tekniker har utvecklats över århundraden och i dagslägen är alla vapen och dödande element borttagna och en tävlingssport är utvecklad.

När man tävlar i thaiboxning gör man det vanligtvis i fem ronder som är tre minuter långa. Som tävlande amatör är det under match brukligt att ha på sig benskydd, en skyddande väst, tandskydd, pungskydd, hjälm och boxningshandskar. På den professionella nivån förväntas man kunna skydda sig bättre och även klara av mer och därmed är det brukligt att endast ha skydd i skrevet, skydd för tänderna och att bära handskar.

För att enkelt beskriva sporten på ett kortfattat sätt är det brukligt att beskriva den som en åtta punkters kampsport. De åtta punkter man refererar till är händerna, armbågarna, knäna och benen (där både skenbenen och fötterna ingår). Detta innebär att det är tillåtet att använda alla dessa ytor för att träffa sin motståndare med. Det förekommer även kast i thaiboxning men ingen som helst markkamp. Faller en av utövarna till mattan och det inte är en nedslagning så stoppar domaren tillfälligt matchen och startar om den stående.

I flera andra kampsporter är det brukligt att det ingår en hel uppsjö av spektakulära sparkar, slag och andra tekniker som finns till för att överaska motståndaren och tilltala publiken. Thaiboxningen har utvecklats åt motsatt riktning och oftast ligger fokusen enbart på en mindre mängd grundläggande tekniker som varje utövare jobbar med för att kunna utföra helt perfekt.