Rio De Janeiro

Från Manaus flög vi knappt 300 mil i sydöstlig riktning till Rio de Janeiro, som väl får betraktas som Brasiliens mest kända och berömda stad. På vägen dit mellanlandade vi i Brasiliens huvudstad Brasilia, som officiellt blev huvudstad 1960, efter att tidigare Rio de Janeiro haft denna roll.

Rio de Janeiro (som betyder ”januaris flod”) är en av de större städerna i Brasilien. Staden, som är huvudstad i delstaten med samma namn, har ungefär sex miljoner invånare. Om man räknar med helaKRISTUSSTATYN storstadsområdet, så bor här över elva miljoner invånare.

Rio de Janeiro ligger vid Brasiliens sydöstra kust, och är kanske mest känt för sin karneval. En stor kommande begivenhet, som kommer att göra staden än mer känd, är naturligtvis de Olympiska sommarspelen, vilka hålls i Rio 2016.

KRISTUSSTATYN

En given utflykt var ett besök vid ”Cristo Redentor” (Kristus frälsaren), som är namnet på den mycket välkända Kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro. Den är förutom symbol för kristendomen ett kännetecken för såväl Rio som för Brasilien. Statyn är 38 meter hög och väger 700 ton.

Som lite kuriosa kan nämnas att det var Skånska Cement som levererade betong till fundamentet för Jesusstatyn.

DRINKEN  CAIPIRINHA

Caipirinha är en traditionell brasiliansk drink bestående av cachaca, lime, rörsocker och is. Vanligtvis tillreds drinken genom att delade limefrukter, socker stöts med en mortelstöt av trä (muddlare) i ett whiskyglas, därefter tillsätts krossad is och cachaça och man serverar med en drinkpinne och sugrör.