Samos

Samos har något att erbjuda oss alla som är intresserade av en lat och avkopplande vistelse vid Medelhavets strand. SamosHär finns fina stränder, vacker natur, genuina byar, intressanta historiska sevärdheter, hyfsat gott vin, nationaldrycken Ouzo, tillika god mat. Turkiet ligger också på ett stenkasts avstånd. Att köra runt på ön med bil eller motorcykel är också trevligt.

Vi bodde i Pythagorion – alla kommer väl ihåg ”Pythagoras sats” från skolan? – en liten stad vackert belägen i en hästskoliknande bukt. Här finns en av övärldens trevligare hamnpromenader, vilken omges av tavernor och barer. Längs kajen samsas lyxjakter med segel-, utflykts- och fiskebåtar. Det är en gemytlig hamn. Utflykter med båt låter sig också lätt göras.

Trots att Pythagorion naturligtvis domineras av turism finns här ett påtagligt grekiskt liv och inne i gränderna bor också många greker. SAmos vattenLängs med huvudgatan finns ett flertal affärer, resebyråer, souveniraffärer, banker och moped- och biluthyrare. Två mindre stränder, som duger för ett solbad eller dopp, finns i själva Pythagorion.

Den tid då vi svenskar kunde åka till Grekland och leva billigt är dock sedan länge förbi. Priser i affärer och på restauranger är idag minst lika höga som de vi är vana vid hemma i Sverige.